Testimonials

Brouw bier dat je zelf lekker vindt

Franky van Brabandt

Franky van Brabandt

De Brouwland Biercompetitie betekent een serieus duwtje in de rug voor hobbybrouwers. Dat blijkt uit het succesverhaal van de Hippe Hoppers. Vorig jaar overtuigden ze de jury met hun blonde tripel Bryggja. Vandaag is er al 155 hl van gebrouwen! En binnenkort pakt het team nog uit met een nieuw aperitiefbier van 6,5 %.

"Na even twijfelen besloten we toch om voor de competitie te gaan", vertelt Franky Van Brabandt. "Niet alleen om te horen wat de jury van ons recept vond, maar ook om te leren uit onze fouten. Als je met vier mensen brouwt, verlies je al eens iets uit het oog, vooral als het plezant is. Ook het opschalen naar grotere volumes bleek niet zo evident. De brouwinstallatie thuis en de professionele installatie van brouwerij De Graal in Brakel waar we nu brouwen, verschillen in veel opzichten, zodat het moeilijk was om identiek hetzelfde bier te krijgen. Maar door hier en daar wat bij te sturen is het toch gelukt."

Na het winnen van de Biercompetitie ging het snel voor de voormalige Hippe Hoppers. Eind 2012 kwam Bryggja op de markt en in januari was de vennootschap Bryggja Brewery een feit. Ondertussen is er al 90 % van de 155 hl verkocht. "Onze tripel drinkt vlot en bevat beduidend meer hop dan een klassieke tripel. In de neus ervaar je een aangename hoptoets en een voorzichtige fruitigheid. Dat geeft een zeer frisse, en tegelijk volle, licht bittere smaak. Het bier is niet overdreven zoet en blijft mooi in balans. De naam Bryggja is Oud-Noors en betekent aanlegsteiger. De naam Brugge zou hier van afgeleid zijn. Vandaar dat we de Halletoren in ons etiket en logo hebben opgenomen. En met het logo "Belgische Hop" willen we de lokale hopteelt steunen."

 • Favoriet commercieel bier?
  "Een lekkere stout. Qua blond bier grijp ik regelmatig naar een Westmalle Tripel."

 • Gouden tip voor startende amateurbrouwers?
  "Brouw bier dat je zelf lekker vindt. Zo drinken wij alle vier graag een tripel en hebben het dan ook met liefde en passie gebrouwen. Bier waar je zelf niet 100 % achter staat, zal volgens mij nooit heel lekker bier worden. Hoe verleidelijk ook, probeer niet toe te geven aan bierstijlen die je zelf niet graag drinkt."

Crowdfunding als lanceerplatform voor nieuw bier

Harmen van Rossum

Harmen van Rossum

De titel van 'Beste Hobbybier van de Lage Landen' ging vorig jaar naar Jan van der Westen en Harmen van Rossum uit Rotterdam. De hoofdprijs, 500 liter van hun eigen milk stout Barliman's Best, is ondertussen binnen. Tijd voor een follow-up!

"Uiteraard stond die hoofdprijs ons aan, maar het is altijd leuk om te leren wat andere mensen van je biertjes vinden", vertelt Harmen. "Daarom laten we het aan familie en vrienden proeven. Dat ook de jury van de Biercompetitie bevestigde dat we niet al te onaardig bier maken, was erg fijn om te horen."
De jury was unaniem positief over de milk stout Barliman's Best, een stout met toegevoegd melksuiker (lactose). "We hebben geprobeerd om er een zacht, mooi uitgebalanceerd, moutig, maar niet al te zwaar bier van te maken. Verder is het ook een tikje hoppig met een subtiel koffiesmaakje."

De 500 liter zijn intussen binnen, en daar laten Jan en Harmen het voorlopig even bij. "Ik speel met het idee om een crowdfundingwebsite voor hobbybrouwers op te zetten. Als een (hobby)brouwer een goed recept heeft, kan hij of zij een project starten op de site. Bezoekers kunnen vervolgens geld inleggen. Als er genoeg geld is voor bijvoorbeeld een brouwsel van 500 liter, stapt de brouwer naar een huurbrouwerij om daar het bier te brouwen. De investeerders worden dan terugbetaald in natura, met het vers gebrouwen bier. Het lijkt me leuk om op die manier ook onze milk stout of een nieuw brouwsel aan de man te brengen."

 • Favoriet commercieel bier?
  "Ik varieer graag. Wel heb ik een voorkeur voor hoppige bieren, zoals "In de Wildeman Farmhouse IPA". Die is een beetje rokerig, tikje zurig, afgehopt met Citra en gefermenteerd met een Saison gist. Helaas is dit bier niet meer zo makkelijk verkrijgbaar."

 • Favoriete biersnack?
  "Snacks bij het drinken van bier hoeft voor mij niet. Wel eet ik soms tussendoor wat koude witte druiven om mijn smaak te resetten."

 • Gouden tips voor startende amateur-brouwers?
  "Start meteen met moutbrouwsels en sla brouwen met een blik over. Begin met een zeer eenvoudige installatie, je hebt echt niet zoveel nodig om een lekker bier te brouwen. Verder kun je altijd nog uitbreiden en optimaliseren. Sluit je zeker aan bij een lokaal hobbybrouwclubje. Je kunt heel veel leren van elkaars ervaringen, installaties, recepten en bieren. Als je de smaken van afzonderlijke mouten en hoppen wilt leren proeven is het aan te raden zogenaamde SMaSH (single malt and single hop) batches te brouwen. Daarvoor zijn ook de bieren van brouwerij Ramses erg interessant. Deze brouwer voegt namelijk nooit meer dan één hop toe. Ook in onze milk stout zit overigens maar één hop (Fuggles)."

Brouwland bedient hobbybrouwers uit de hele wereld

Jasper Dijkers

Jasper Dijkers

Amateurbrouwers zitten met veel vragen. Zoals wat heb ik nodig om te brouwen? En hoe werkt een kroonkurkapparaat? Daarom geeft Brouwland professionele ondersteuning in de kleinhandel in Beverlo. Shopmedewerker en gepassioneerd hobbybrouwer Jasper Dijkers adviseert bierliefhebbers van over de hele wereld.

Naast een wereldwijd netwerk van retailers, heeft Brouwland ook een webshop en kleinhandel. Deze winkel is uniek is in zijn soort. "Dat blijkt uit het groot aantal buitenlandse bezoekers, dat bijna dagelijks afzakt naar Beverlo", vertelt shopmedewerker Jasper Dijkers. "De afgelopen weken hielpen we klanten uit Oostenrijk, Kroatië, Bosnië, Afrika en Amerika."

Brouwland verkoopt veel ingrediënten, zoals mout, hop en gist, maar ook complete bierpakketten en reinigingsmiddelen. "Topproducten zijn momenteel startsets, gistingsvaten, kroonkurkapparaten, en meetapparatuur. Zowel beginners als gevorderde brouwers vinden hierin hun gading."

"De brouwwijze van biersoorten verschilt op zich niet zo veel. Maar beginners hebben doorgaans het proces wat minder onder controle. Daarom lukken zwaardere bieren beter omdat geconcentreerdere smaken foutjes wat verdoezelen. Starters experimenteren ook vaker met allerlei mout-, gist- en hopsoorten om smaakverschillen te leren kennen. Gevorderde brouwers proberen eerder één biersoort te perfectioneren."

De populariteit van bepaalde biersoorten varieert mee met de seizoenen en onder invloed van modegrillen. "Momenteel wordt er bier gebrouwen met nieuwe hopsoorten uit Amerika en Nieuw-Zeeland. Daarom hebben we ons hopassortiment flink uitgebreid."

 • Welk ingrediënt is volgens jou onmisbaar in een goed bier?
  "Hop is een zeer belangrijk ingrediënt. De frisse geur en smaak in de juiste dosering, kunnen een bier maken of kraken."
 

Van oude stal naar uit de kluiten gewassen brouwkamer

Jos Aerts

Jos Aerts

Na een cursus bij de biergilde van Vliermaalroot begon Jos Aerts in 2001 stap voor stap aan zijn eigen brouwinstallatie in een oude stal. "Al in 1992 maakte ik fruitwijn. Maar omdat je afhankelijk bent van de kwaliteit van het fruit en niet iedereen even graag wijn drinkt, ben ik overgestapt op bier. Tot op vandaag maak ik samen met vier andere collega-brouwers uit Beringen brouwsels van 150 liter. We maken per jaar zo'n acht tot tien biersoorten. De recepten variëren jaarlijks, maar klassiekers zijn klonen van La Chouffe, Blauwe Chimay en enkele gildebieren.

Voor het uitbouwen van de brouwinstallatie ging Aerts op zoek naar ketels en ander materiaal. "Ik heb ketels gerecupereerd uit oude ziekenhuizen, rusthuizen en zelfs van Ford Genk. Die waren wel dubbelwandig, maar werkten op elektriciteit of stroom. Ik wou gas gebruiken en heb daarvoor oude ketelbranders op de kop getikt en erop gemonteerd. Dit ging een tijdje goed, maar het resultaat was niet optimaal. Ik heb dan online ketels gevonden aan schappelijke prijzen. Nu brouw ik met de installatie zo'n 180 liter bier."

Jos heeft met zijn installatie ook individueel al verschillende biertjes gemaakt. "Ik doe kleine aanpassingen aan een basis en gebruik wat we nog in stock hebben. De jongste creatie is een vijfgranenbier. Donker, droog en niet heel zwaar."

 • Favoriet commercieel bier?
  "Westmalle dubbel."

 • Favoriete locatie om van een biertje te genieten?
  "Thuis op het terras met vrienden. Als team gaan we ook wel bij elkaar langs om onze brouwsels en andere speciale bieren te drinken. Dan ga je natuurlijk al snel je eigen bier vergelijken met de echte uitvoeringen. En wat blijkt? Zelfs het salesteam van Moortgat vindt ons bier voller van smaak."

 • Gouden tip voor startende hobbybrouwers?
  "Volg zeker een cursus bij een gilde en start met brouwen in een team."

 • Interessante vakliteratuur?
  "Het boekje van VAW, de Vereniging van Ambachtelijke Wijnbouwers, Wijnmakers en Bierbrouwers."

Student brouwt het perfect bier na twee pogingen!

Tom Segers

Tom Segers

Na nog geen twee jaar hobbybrouwen overtuigde student Tom Segers de jury van de Brouwland Biercompetitie met zijn Eden Quadrupel. Vandaag is er zo'n 3.000 liter verkocht en nog 2.000 liter in de maak. Volgende zomer gaat Segers na zijn studies ten volle voor de promotie van zijn bier.

Waarom hij deelnam aan de Biercompetitie? "Voor het plezier en om te kijken wat anderen van mijn bier vinden." Dat blijkt erg in de smaak in te vallen. "Eden is donker tot zwart van kleur met een witte schuimkraag. De geur is een samenhang van chocolade, koffie, sinaasappel en hinten van alcohol. In de volle smaak proef je chocolade en koffie maar ook een aangename bitterheid, die verzacht wordt door het moutige en zoete van het bier. De nasmaak is lang aanwezig en er komt wat sinaasappel in terug. Daardoor drinkt het goed door en verraadt het zijn sterk alcoholgehalte pas als je glas leeg is. Eden is een goede doordrinker waarvan je moet genieten, niet eentje waar je er drie of vier per avond van drinkt."

Na twee pogingen stond Eden op punt. "In de beginfase had ik al eens last met mijn gasvuur en de temperatuur van de vergisting. Na de competitie heb ik mijn schijvenmolen vervangen door een walsenmolen. Daardoor verloopt het filteren vlotter en ligt het rendement van mijn installatie een stuk hoger. Werkpunten voor komend jaar? Het brouwen beter automatiseren door maischtemperaturen efficiënter te sturen en een automatisch roersysteem maken."

 • Favoriet commercieel bier?
  "Mikkeler, de Dochter van de Korenaar, Blackberry Albert van De Struise Brouwers, Orval, Geuze en Lambiek van Brouwerij 3 Fonteinen."

 • Favoriete locatie om van een biertje te genieten?
  "Thuis in gezelschap van goede vrienden of een klein, gezellig café met een grote bierkaart."

 • Favoriete biersnack?
  "Nootjes, chips, kaas, olijven en tapas. Ook op restaurant kan ik bier soms meer appreciëren dan wijn."

 • Gouden tip voor startende hobbybrouwers?
  "Word lid van het Vlaams Hobbybrouw Forum. Zit je met een probleem of tekort? Er is altijd iemand die je kan helpen. Begin ook rustig met brouwen en investeer meteen in een gistkast en goede moutmolen."